Woningen

Woning op een sterk geaccidenteerd terrein - het ontwerp
tekeningen opgemaakt in ontwerpfase, voorafgaand aan de bouwaanvraag.
Foto's realisatie, zie volgende pagina
Voorafgaand aan het ontwerp werd een terreinmodel gemaakt. Op basis daarvan werden de aansluitingen van de woning op het perceel bepaald die op hun beurt, samen met de oriƫntatie en gewenste zichten gestalte hebben gegeven aan het ontwerp. Het resultaat is een woning met split level.
De relatie met de tuin is optimaal middels een breed panoramisch zicht, zowel vanuit eethoek, zithoek als keuken. De slaapkamer van de ouders en een fitnessruimte bevinden zich half onder de grond, met eveneens een boeiende relatie met de tuin.
Het is een veel voorkomende misvatting dat grote glasvlakken nadelig zijn voor een goede energieprestatie. Hoewel glasvlakken een relatief lage isolatiewaarde hebben zijn ze ook een niet te onderschatten bron voor gratis warmte. Fundamenteel voor een goed concept is een goede oriƫntatie van de glasvlakken en het voorzien van beschaduwingen waar nodig zodat de warmte kan binnendringen op ogenblikken waarop dit gewenst is, maar het risico op oververhitting wordt vermeden. Daarnaast is de massiviteit van de constructie, onder de vorm van voldoende zware wanden, vloeren en plafonds, van belang om warmte te accumuleren en temperatuurschommelingen te matigen
© Design en systeem door Bas